Wat is Osteopathie

Post thumbnail

Osteopathie is een manuele geneeswijze, gericht op het onderzoeken en behandelen van lichamelijke klachten die ontstaan zijn door bewegingsverliezen van bijvoorbeeld spieren, gewrichten of organen. Deze bewegingsverliezen kunnen klachten veroorzaken. In de osteopathie wordt het lichaam als één geheel gezien. Alle lichaamsweefsels staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar op vele manieren. Daardoor kan de mogelijke oorzaak van een klacht soms in een ander deel van het lichaam zitten, dan waar u de pijn ervaart. Hierdoor wordt dit door vele andere behandelaars vaak over het hoofd gezien.

Preventie
Osteopathie kan klachten ook voorkomen. Door bijvoorbeeld jaarlijks of halfjaarlijks onderzoek kunnen belemmeringen in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld, en worden klachten voorkomen.

Zuigelingen
Ook voor zuigelingen is een controle zinvol: geboorteletsels kunnen in een vroeg stadium worden vastgesteld en behandeld. Geboorteletsel is vaak de oorzaak van de klachten van een zogenoemde 'huilbaby'.

Osteopathie: een manuele geneeswijze
Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen en gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij maakt los wat los moet zitten en herstelt zo met (overwegend) zachte handgrepen het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Osteopathie richt zich op de beweging van en in het lichaam. Alles in het lichaam beweegt: van spieren tot bloedvaten, van organen tot botten. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Alle systemen in het lichaam werken mee om het gezond te houden of om een ziekte te lijf te gaan. Als een deel niet goed functioneert, beïnvloedt dat ook andere delen van het lichaam. Een osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel. Als een structuur in het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Een niet goed bewegende structuur kan van alles zijn, bijvoorbeeld gewrichten, zoals een enkel, heup, rug, maar ook organen, zenuwweefsel, littekenweefsel na operaties etc. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam of kunnen er letterlijk trekkrachten op andere spieren en gewrichten ontstaan. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.

Osteopathie is een veilige behandelmethode, die gebaseerd is op principes uit embryologie, anatomie, fysiologie en neurologie.